Het nieuwe Westmalle Extra glas: een eerbetoon aan traditie en innovatie

Bij Westmalle houden we van traditie, maar we zijn ook niet bang voor vernieuwing. Het nieuwe glas voor de Westmalle Extra is een mooi voorbeeld van deze combinatie. In deze blogpost nemen we je mee op de reis die we hebben afgelegd om dit bijzondere glas te creëren.

Conische Westmalle-glazen uit de jaren '20 en '30

Een nieuw glas voor een uniek bier

De Westmalle Extra, met zijn lagere alcoholgehalte, verdient een glas dat de unieke eigenschappen van het bier volledig tot hun recht laat komen. Daarom ontstond een tijdje geleden het idee om een nieuw glas te ontwerpen dat specifiek voor de Extra bedoeld is.

Het ontwerpproces begon met een duik in onze geschiedenis. We vonden inspiratie in de oude conische Westmalle-glazen uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Deze glazen, zonder voet en vaak voorzien van emaillen bedrukkingen en zilveren randen, vormden de basis voor ons nieuwe ontwerp. Het was belangrijk voor ons om een glas te creëren dat zowel de traditie eer aan doet als modern en eigentijds is.

Productie nieuw Extra glas

Van ontwerp tot productie

De productie van het nieuwe glas vond plaats in Portugal, een land met een lange traditie van glasblazen en -bewerking. De glazen worden in een mal gevormd en vervolgens in België bedrukt. Hierbij wordt elke kleur afzonderlijk aangebracht en daarna enkele uren ingebakken in een lange oven. Dit zorgvuldige proces resulteert in een glas van uitzonderlijke kwaliteit en duurzaamheid, met prachtige details zoals het AW-logo in de bodem en de emaillen decoratie.

Details die het verschil maken

Wat dit nieuwe glas echt onderscheidt, is de combinatie van historische en moderne elementen. De meeste trappistenglazen hebben tegenwoordig een kelkvorm, maar voor het nieuwe glas wilden we terug naar de conische vorm van vroeger.

Het glas heeft een gladde, ronde buitenkant met emaillen decoratie en een binnenkant met tien facetten en het maatstreepje. In de bodem is het AW-logo verwerkt, en op de onderste boord staat de tekst ‘gebrouwen binnen de muren van de trappistenabdij’. Dit detail is een van de voorwaarden om de merknaam ’trappist’ te mogen gebruiken, zoals bewaakt door de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

Een rijke traditie van Westmalle-glazen

Westmalle heeft altijd bijzondere glazen gehad. Omdat Westmalle een van de eerste speciaalbieren brouwde, vonden de monniken dat dit bijzondere bier ook een bijzonder glas verdiende. De zoektocht naar het perfecte glas bracht hen in contact met verschillende glasfabrikanten die hun vakmanschap wilden laten zien. De monniken waren zo gecharmeerd van het werk dat ze meerdere bestellingen plaatsten, wat leidde tot een divers assortiment aan glazen.

Intussen is het al enige tijd geleden dat er nog een nieuw Westmalle-glas op de markt kwam. Met het nieuwe Extra-glas voegen we een prachtig nieuw lid toe aan de familie.

Voor bierliefhebbers die op zoek zijn naar een glas dat zowel functioneel als mooi is, biedt het Westmalle Extra glas een perfecte drinkervaring. Proost op de traditie en de unieke smaak van Westmalle Extra!