Trappistenbieren

Wat is trappistenbier?

Ons trappistenbier draagt het internationale Authentic Trappist Product label.

Trappist’ is dan ook een beschermde herkomstbenaming, die bevestigt dat we voldoen aan drie criteria:

  • onze bieren worden binnen de muren van de trappistenabdij gebrouwen,
  • de productie en het bedrijfsbeleid staan onder toezicht van de trappistenmonniken en
  • de opbrengsten zijn voorbestemd voor de behoeften van de kloostergemeenschap, om te herinvesteren in de brouwerij, voor solidariteit binnen de Trappistenorde en om caritatieve projecten te steunen.

Meer weten? Bezoek dan de site van de Internationale Vereniging Trappist, of luister naar hun podcast.

Brouwen op het ritme van de abdij

In Westmalle brouwen we op het ritme van de abdij. De brouwzaal start pas als de broeders zich ‘s ochtends klaarmaken om een eerste keer samen te bidden in de kerk. Bovendien is de mens doorslaggevend in elke stap van ons brouwproces, ondanks dat we moderne technologieën en technieken toepassen.

Met respect voor traditie en met de beste ingrediënten.

In elke stap van het lange brouwproces, monitoren we onze ingrediënten en ons bier grondig. Maar ondanks alles blijft het een natuurproduct op basis van 5 grondstoffen: geselecteerde gerstsoorten gemout volgens onze specifieke vereisten, een mengeling van verschillende variëteiten hopbloemen afkomstig uit gerenommeerde Europese hopregio’s, puur water uit de Diestiaanlaag, suiker en de unieke zelfgekweekte Westmalle gist.

We voegen bijvoorbeeld geen stabilisatoren toe en pasteuriseren onze bieren niet. De gist leeft, het resultaat kan per brouwsel dus altijd een klein beetje anders zijn. Een nuance die eigen is aan ons natuurlijk en traditioneel brouwproces – en die de fijnste proevers sterk waarderen.

1 Met zorg gekozen ingrediënten

Om telkens de beste Westmalle te brouwen, kopen we onze gerstemouten en hoppen altijd bij dezelfde mouterijen en hopboeren. Als pionier in trappistenbier doen we daar geen toegevingen op. Alle ingrediënten worden persoonlijk en grondig gecontroleerd door onze brouwmeester.

2 Van gerstemout tot de versuikering van mout

Alles begint bij het gerstemout, dat we vermalen tot fijne bloem. In de beslagkuip mengen we het gemalen mout met water, dat van 60 meter uit de diepe Diestiaanlaag wordt opgepompt. Dit mengsel warmen we op met stoom: bij 73°C krijgen we een volledige versuikering van de mout.

3 Filteren en spoelen van het wort

In de filterkuip scheidt het wort (vloeibaar moutextract) zich van de draf, dat wordt gerecycleerd als veevoeder voor onder andere onze melkkoeien. Nadat het wort gefilterd is, komt het terecht in de kookketel.

4 Hopbellen en suikers toevoegen

Bij Westmalle koken we het wort 75 minuten: zo verdampt genoeg water en is er tijd om op 3 momenten de 6 soorten hopbellen toe te voegen. Vooraleer het wort afkoelt, wordt suiker toegevoegd en worden de hopblaadjes weggezeefd: ze dienen achteraf nog als compost.

5 Duurzaam koelen en opwarmen

Via een warmtewisselaar gebruiken we brouwwater als koelvloeistof. Zo daalt de temperatuur van het wort tot 19 à 20°C en warmt het water voor het volgende brouwsel op tot 80°C. Een voorbeeld van onze duurzame aanpak.

6 Unieke Westmalle-gist

Het afgekoelde wort komt in de gisttanks terecht. Daarin krijgt het de juiste dosis Westmalle-gist om de suikers om te zetten in alcohol en koolzuurgas. Deze unieke gist geeft onze bieren hun typische smaken en aroma’s. Als de gist is uitgewerkt, wordt hij verzameld en klaargemaakt om aan een volgend brouwsel te beginnen.

7 Rijping in de lagertanks

Daarna pompen we het brouwsel naar lagertanks. Tijdens het lageren mag het rusten op een lagere temperatuur – meer bepaald 8°C. De gistresten en de eiwitten zakken naar de bodem, waardoor het bier op natuurlijke wijze helder wordt.

8 Filteren en klaarmaken voor hergisting

Na de rijping in de lagertanks wordt het bier gefilterd in een centrifuge. De brouwer voegt nog extra suiker en actieve gist toe, zodat het kan nagisten in de fles. Daarna gaat het naar een verzameltank, vanwaaruit het wordt afgevuld in flessen. Onze Westmalle Dubbel, die bedoeld is voor vaten, laten we op voorhand gisten. Er gaat dan nog een klein beetje gist mee in het vat, zodat het beter bewaart.

9 Afvullen in de bottelarij

In onze bottelarij worden 45.000 flessen per uur afgevuld. Een tempo dat ervoor zorgt dat een dagshift volstaat om onze productiedoelen te halen. Zodat medewerkers steeds op tijd naar huis kunnen en er geen avond- of weekendwerk nodig is. Meteen een voorbeeld van ons duurzame personeelsbeleid. Naast de flessen worden ook de vaten Westmalle Dubbel gevuld in de bottelarij.

10 Hergisting in de fles in de warme kelder

Nadat het bier is gebotteld, blijft het nog twee à drie weken binnen de abdijmuren. In ons ondergrondse rijpingsmagazijn, dat geen temperatuurschommelingen kent (21°C à 23°C), krijgt het nog wat tijd om de gist opnieuw zijn werk te laten doen. Het alcoholgehalte stijgt nog lichtjes en het daarbij gevormde koolzuur zal voor de heerlijke schuimkraag zorgen.

11 Onderweg naar de bierhandel, de winkel of het café bij jou in de buurt!

Geschiedenis brouwerij

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Het verhaal van de brouwerij van Westmalle begint op 22 april 1836. Die dag wordt het klooster een trappistenabdij: vanaf dan mogen de monniken de plaatselijke volksdrank bij hun maaltijd drinken. In onze contreien is het niet meer dan logisch dat het bier wordt. Pater Bonaventura Hermans, bijgestaan door broeder Alberic Kemps, brengt alles in gereedheid om een brouwerijtje op te starten.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle op de site

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Op 10 december 1836 konden de monniken hun zelfgemaakt bier voor het eerst proeven. Het was donker en zoet en had nog een laag alcoholpercentage. Uit geschriften weten we dat een tijdje later ook een witbier opduikt.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle op de site

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Jarenlang brouwt de abdij voor eigen gebruik. Pas vanaf 1856 wordt af en toe bier aan de poort verkocht. Met succes, zodat de brouwerij al snel moet uitbreiden. Het duurt nog tot in 1921 voor de monniken beslissen om hun bier te verkopen via bierhandelaars.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle op de site

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Begin 20ste eeuw is er sprake van een blond ‘Extra-Gersten’ bier: de voorloper van de Westmalle Extra. In 1926 passen de broeders het recept van hun oorspronkelijke donkere trappistenbier aan: ze brouwen het bier wat zwaarder door de ingrediënten te verdubbelen. Zo ontstaat de Westmalle Dubbel.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle op de site

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Begin jaren ’30 krijgt de abdij een nieuwe brouwzaal, gistkamer en atelier. De ingebruikname van die nieuwe gebouwen in 1934 wordt gevierd met een nieuw bier: de Westmalle Tripel.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle op de site

Brouwen binnen de abdijmuren sinds 1836

Vandaag kijkt de brouwerij van Westmalle met vertrouwen vooruit. Wat altijd zal blijven, is het streven naar steeds hogere kwaliteit én dat door trouw te blijven aan de uitgekiende balans tussen technologie, traditie en vakmanschap.

Klik hieronder door het inspirerende verhaal achter
ons trappistenbier.
Beleef Westmalle ter plaatse

Ben je op zoek naar originele Westmalle geschenken?

Kies uit een reeks originele Westmalle producten, zoals degustatieglazen, of bekijk onze relatiegeschenken voor bedrijven.

Vind onze kazen en ons trappistenbier
van het vat