Gastvrijheid

Het Gastenhuis

Naast het leven van gebed en arbeid verlenen monniken een belangrijke dienst aan de gemeenschap. Ieder die van goede wil is, kan zich bezinnen in een ambiance van gebed, schoonheid en stilte.

Deelname aan het gebed

Wie persoonlijk wil bezinnen op het ritme van de liturgie van de monniken, kan voor enkele dagen terecht op het gastenverblijf.

De gebedsmomenten van de monniken staan open voor iedereen. Heel wat mensen beslissen de Eucharistie of de dagsluiting bij te wonen. Sommigen doen dit zelfs dagelijks. Anderen vervoegen morgen-, middag- of avondgebed.

Maar wie het gebedsritme binnen de abdij in zijn geheel wil ervaren, kan gedurende enkele dagen overnachten om het getijdengebed en het monastieke dagritme integraal mee te maken.

Een gastenverblijf voor stilte en rust

De gastvrijheid is gericht op persoonlijke bezinning en occasioneel op bezinning in groep.

Daarvoor is er een gastenverblijf. Iedereen die de stilte en de rust als heilzaam ervaart, is hier welkom voor een paar dagen van bezinning en gebed. Het deelnemen aan een deel van de dagelijkse gebedsmomenten van de monniken is een essentieel onderdeel van elk verblijf.

Groepen worden occasioneel aanvaard. Ze zorgen in de eerste plaats zelf voor begeleiding maar kunnen assistentie vragen aan een monnik.

AANVRAAG GASTENVERBLIJF

Wie gebruik wil maken van het gastenverblijf of meer informatie wil, neemt contact op met de gastenbroeder via onderstaande gegevens. Boek uw verblijf wel minstens 2 weken op voorhand. 

De eerste zondag van elke maand houden de monniken een stille dag; het gastenhuis is dan gesloten van de voorafgaande zaterdag om 16 u tot maandagochtend 9u.

Het gastenhuis is ook elk jaar gesloten van 1 tot 15 september en gedurende de eerste week van de advent (over het algemeen de eerste week van december).

Verder is de abdij alleen toegankelijk voor het bijwonen van liturgische vieringen. 

CONTACTGEGEVENS GASTEnhuis

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Antwerpsesteenweg 496

B-2390 Westmalle

Telefoon gastenhuis: 03 312 92 09

  • Bel dit nummer alleen voor vragen over een verblijf.
  • Bereikbaar van maandag tot vrijdag, tussen 8u00 en 9u30 en tussen 18u30 en 19u15.
  • e-mail: gastenhuis@abdijwestmalle.be

Algemeen telefoonnummer abdij: 03 312 92 00

  • Voor alle andere vragen die niet gerelateerd zijn met het gastenhuis.

BEREIKBAARHEID

De abdij ligt aan de buslijn 410 Antwerpen – Turnhout, vlakbij de halte “Westmalle Abdij”. Vanuit Antwerpen is er om het half uur een bus: één om 15 minuten na het uur en één om 45 minuten na het uur. Meer informatie op de De Lijn.

  • Gastenrefter in de abdij van Westmalle
  • Gang onder het dakgebinte
  • Grote refter met portretten van de abten van Westmalle
  • Eenpersoonskamer zonder badkamer