De bakkerij van de abdij van Westmalle is sinds kort opnieuw opgestart. Het verse brood dat er uit de moderne steenoven komt, wordt in de eerste plaats op tafel van de monniken geplaatst voor zowel de broeders als hun gasten. Maar het abdijbrood vindt ook zijn weg naar andere trappistenkloosters en naar het naburige ‘Café Trappisten’.
Het bakproces
Net zoals bij de andere activiteiten in de abdij staat de kwaliteit van het product voorop. Het deeg is een mengsel van Franse bloem, zuiver bronwater, gist en zout. Broodverbeteraars worden niet gebruikt, de monniken voegen enkel wat arachideolie toe om het brood langer mals te houden.
De unieke broodsmaak is echter het gevolg van een lange deegrijping. Het deeg rijpt eerst een half uur in een dichte massa en daarna een half uur in bolvorm. In de bakvorm kan het deeg tenslotte nog een vol uur na rijzen. Dan pas gaat het deeg in de steenoven.
Brood voor de abdij en Café Trappisten
Het trappistenbrood is niet te koop. Het dient in de eerste plaats voor de maaltijden binnen de abdij van Westmalle, voor zowel de monniken als hun gasten. Daarnaast wordt er ook brood gebakken voor de zusters Trappistinnen in Brecht.
Wie zelf het brood een keer wil proeven, kan terecht in het 'Café Trappisten’ tegenover de abdij van Westmalle. Het wordt er geserveerd bij verschillende gerechten.